Gyártmányaink

 

A tömítések feladata és kiválasztásuk legfőbb szempontjai

TömítésA tömítések lehetnek funkcionális, védő vagy biztonsági tömítések. Olyan szerkezeti kapcsolatok, melyek két, egymással közvetlenül összekapcsolódó tér között akadályozzák meg, vagy mérsékelik az anyagáramlást.

A funkcionális tömítések elengedhetetlenek ahhoz, hogy egyes berendezések megfelelően működjenek, ugyanis ha nem megfelelő a tömítés, akkor a gépek könnyen meghibásodhatnak. A védőtömítések a különböző berendezések egyes részeit védik portól, nedvességtől és egyéb külső hatásoktól, ám ez oda-vissza működik, ugyanis a védőtömítéseknek köszönhetően nem szivárognak ki például a vegyi anyagok a környezetbe.

A tömítés kiválasztásakor több mindent is érdemes szem előtt tartanunk. Figyelnünk kell arra, hogy a tömítés megfelelő minőségű és megbízható legyen, ám fontos figyelni a környezeti, az üzemi és a gazdaságossági szempontokra is.

Ha megfelelő minőségű tömítést szeretne, válasszon minket! Tájékozódjon weboldalunkon és kérdéseivel bátran keressen minket elérhetőségeinken!

Miért érdemes minket választania?

 • » a legjobb minőségű, kiváló tömítések
 • » széleskörű termékskála
 • » precíz, szakszerű munkavégzés
 • » 35 év tapasztalat
 • » tömítések gyártása, forgalmazása és javítása egy helyen
 • » ügyfélorientált gondolkodásmód

TÖMÍTÉS KIVÁLASZTÓ

Az alábbi linken elérhető oldalon szeretnénk segíteni a tömítés anyagának kiválasztásában.

Tömítéskiválasztó oldal

 Kiváló minőségű tömítést keres? Nálunk megtalálja!

GYÁRTMÁNYAINK

Lapostömítések

   I. Gumiszálas tömítések

     Gyengébb minőségek – olcsóbb kategória (hidegvíz, olajok max 100°C-ig)

     

     Jó minöségű anyagok – közepes árkategória (hideg- melegvíz ellátás, gázok és olajok max 150°C-ig)

     

     Legjobb minőségű anyagok – drágább árkategória (univerzális anyagok az ipar bármely területére 200°Cig)

 

   II. Grafit tömítések

 

   III. Tömítések Extrém magas hőmérsékletre

 Tekintse meg kiváló minőségű teflon tömítéseinket!

   IV. Teflon tömítések

 

   V. Gumi tömítések

 

   VI. Fiber tömítések

 

   VI. Papírtömítések

 

Hajtómű tömítések

 

Motor tömítések

 

Hűtő-, klíma-, kompresszortömítések

 

Szivattyú tömítések

 

Gázkazánok, bojlerek tömítései

Tudnivalók a lágy tömítésekről

Lágy tömítésekA tömítések egyik csoportja a lágy tömítések, ide tartozik az azbeszt, a textil, rost és filc, a papír és a parafa, valamint a bőr és a lágy grafit.

 • Az azbeszt a szövetekhez hasonlóan rendelkezik bizonyos mértékű szilárdsággal és hajlíthatósággal, kiváló a vegyszer- és hőállósága, ám tömítésre csak más anyagokkal kiegészítve alkalmas. Azonban az azbesztet ma már csak kevés helyen alkalmazzák, hiszen az emberi egészségre káros anyagokat tartalmaz.
 • A textileket kenőanyagokkal átitatva sikeresen lehet súrlódás kiküszöbölésére, tömítésekhez használni, ám természetes anyagok lévén, hőállóságuk és kémiai ellenállásuk igencsak véges.
 • A papír impregnáltan válik alkalmassá tömítőanyagként történő használatra, máskülönben nem véd eléggé a szivárgás ellen, például gázok esetében.
 • A parafát természetes tulajdonságai is segítik abban, hogy jó tömítőanyag váljon belőle, míg a bőr szilárdsága és kopásállósága impregnálással fokozható.
 • Végül a lágygrafit sokoldalúsága lehetővé teszi, hogy kenőanyag nélkül, magas vagy nagyon alacsony hőmérsékleten is használható legyen a tömítés gyártás számára.

Tömítéseket érintő szakmai kérdésekben bátran keresse fel munkatársainkat!

Tudnivalók a kemény tömítésekről

Kemény tömítésekA tömítéseket többféleképpen csoportosíthatjuk, az egyik mód ezek közül a tömítések elasztomerekre és plasztomerekre történő felosztása. Az elasztomereket más néven lágy tömítéseknek, a plasztomereket pedig kemény tömítéseknek hívjuk.

A kemény tömítések közé a különböző fémek, közöttük is a következő anyagok tartoznak: ólom, alumínium, réz, acél és öntöttvas, illetve ezüst és platina.

 • Az ólom vegyszerállósága kielégítő, így elsősorban tokos, lapos és kompressziós tömítésként alkalmazzák.
 • Az alumínium olyan környezetben képes jól funkcionálni, ahol nem szükséges a nagy szorítóerő és nem kell magas vegyszerállóságot tanúsítania.
 • A réz kompressziós tömítésekhez alkalmas kemény tömítés, de nem mindegy mivel párosítják, hiszen a vassal együtt alkalmazva könnyen elektrolízis következhet be.
 • Az acél több területen is kedvelt tömítőanyag, mert jó a szilárdsága és ellenáll a magas hőmérsékletnek, valamint a nagy nyomásnak is. Az öntöttvas is sokoldalú tömítőanyag, mivel önkenő tulajdonsága csökkenti a kopás mértékét.
 • Végül az ezüstöt a vegyszerállóság, a platinát pedig korrózióval szembeni ellenálló képessége emeli ki a többi tömítőanyag közül.

Tájékozódjon weboldalunkon, és vegye igénybe professzionális szolgáltatásainkat! A részletekért keressen minket elérhetőségeinken!

Hogyan tömítsük a csőmeneteket? 1. rész

Tömítő anyagTudta, hogy évtizedeken keresztül kenderkócot használtak tömítő anyagként, ha csőmenetekről volt szó? Manapság ennél hatásosabb anyagokkal biztosíthatja a védelmet, mint például a teflon.

Miért van szükség menettömítő anyagok használatára? A menettömítő anyagok hívatottak arra, hogy megakadályozzák a különböző anyagok szivárgását a meneteknél, mint például a különböző gázok és folyadékok.

Milyen szempontokat kell figyelembe vennünk a menettömítő anyag kiválasztásakor? Az anyagnak jól kell bírnia a vibrációt, a nyomásváltozás és a hőmérséklet hatására bekövetkező hatásokat.

Milyen feltételeket támaszthatunk leendő tömítőanyagunkkal szemben? Mivel feltekerésükkor egy statikus állapotot hoznak létre, így feladatuk, hogy lezárják a meneteket, ezért alap követelmény, hogy kémiai és biológiai szempontból is ellenállóak legyenek, a fentebb említett nyomás- és hőmérsékletingadozás próbáját is ki kell állniuk, és mindezt lehetőleg igen hosszú ideig.

Weboldalunkon felsoroljuk a legjellemzőbb anyagok előnyeit és hátrányait, illetve bemutatjuk, hogy kell helyesen elvégezni a menettömítést házilag. Tájékozódjon honlapunkon, valamint tekintse meg tömítő anyagainkat!

Hogyan tömítsük a csőmeneteket? 2. rész

Tömítő anyagA leggyakrabban használt tömítő anyagok a háztartásban, főleg vízszerelésnél, a kender és a paszta, a teflonszalag vagy a teflonzsinór.

A kender víz hatására megduzzad, így pasztával való alkalmazásával kiváló tömítést biztosíthatunk. Ez a megoldás igen kedvező áron megvalósítható, ám kizárólag vízvezetékek tömítésére alkalmas.

A teflonszalag előnye, hogy könnyű vele dolgozni, tiszta és szintén olcsó, viszont nem csak vízvezetékek tömítésére alkalmas, hanem gázvezetékek tömítésére is.

A legdrágább, a legújabb és a legjobb elérhető tömítő anyag a teflonzsinór. Csak kihúzzuk a dobozából és tekerhetjük is a menetre. Szintén könnyű, tiszta vele dolgozni, és nagy előnye, hogy egy utólagosan felszerelt alkatrész, mindennemű szivárgás elkerülésével, megmozdítható.

Ha zsinóros tömítést használunk, mint például a teflonzsinór, akkor azt a menetirányba tekerjük fel. A dobozon egyéb utasítást is olvashatunk, hogy hány menetet tekerjünk, illetve arra figyeljünk, hogy ne csak az árkokba juttassunk a zsinórból, hanem legyenek keresztező szálak is.

Amennyiben megbízható tömítő anyagra lenne szüksége, tekintse meg termékkínálatunkat!

A tömítő hatásról

Tömítő hatásTömítést a leghétköznapibb szerkezetektől a legbonyolultabbakig mindenhol találhatunk. Ennek oka, hogy bármilyen szerkezet, amely több részből áll, és a részek közti légáramlást, illetve bármilyen anyag ki-be áramlását meg kell akadályozni, oda tömítés szükséges.

Na de hogyan is jön létre a tömítő hatás?

Az, hogy a tömítő hatás hogyan jön létre, függ attól, hogy milyen anyagú tömítésről beszélünk, továbbá, hogy milyen szerkezetnél használjuk azt. Alapvetően, az erőteljes zárás annak köszönhetően jön létre, hogy az adott szerkezet két összeillesztendő elemét mechanikusan összenyomjuk – annál erősebb a zárás, minél erősebb a szerkezeti elemeket összenyomó erő.

Amennyiben szerkezetünk összeilleszteni kívánt elemei elforduló mozgást fognak végezni, úgy két, egymáson elcsúszó gyűrű adja a tömítést, ha pedig szerkezetünk nyomásingadozásnak van kitéve, akkor ez esetben a használandó tömítés gyakorlatilag önműködően tömít.

Tömítőanyagokra lenne szüksége? Nézzen be hozzánk, és válasszon tömítőanyagaink széles tárházából!

A gumi tömítés szabványa

Gumi tömítésA köztudatban leginkább a sík tömítések ismertek, melyek a kompressziós tömítések közé tartoznak. Ez az a tömítés, amelynél a tömítést a tömítőanyag szoros zárásával lehet elérni. Ez most a hozzá nem értő, nem szakmabeli személyeknek nem biztos, hogy egyértelmű, ám ha azt mondjuk, hogy gumi tömítés, úgy máris sokkal érthetőbb és ismerősebb, ugye?

A sík tömítések leggyakrabban alkalmazott anyaga a gumi. A gumilemezek, amelyből ez a típusú tömítés készül, természetesen szabványosítottak!

Az irányelvek a következőek: a gumi tömítések közül az egyszerű, csupán gumi anyagút 1 bar nyomásig, a szövettel is megerősített fajtát pedig 5 bar nyomásig lehet használni. Ha jól választjuk meg tömítőanyagunkat, 5-20%-os nyomás elégséges lesz a tökéletes záráshoz.
Érdes felülethez vastagabb tömítés szükséges, mivel ha túl vékony tömítést választunk, nagyobb nyomásra lesz szükséges a záráshoz, és ez deformációt okozhat.

Tömítőanyagokért válogasson termékeink között! Hívjon minket elérhetőségeinken bizalommal!

Miért fontos a minőségi bojler tömítés?

Minőségi bojler tömítésA bojlerek a mindennapi élet szinte elengedhetetlen kellékei, hiszen segítségükkel teszünk szert meleg vízre, amit egy nap folyamán több, különböző módon is felhasználunk a háztartásban. Ahhoz viszont, hogy ne legyen gond a bojlerrel, fontos, hogy minden tömítés megfelelően funkcionáljon.

Ennek elérése érdekében létrehozták a bojler tömítéseket, amelyek speciálisan ezekhez a szerkezetekhez lettek megalkotva. A bojler tömítések célja, hogy a vízmelegítőből ne csöpögjön a víz, hiszen ezzel komoly meghibásodásokat lehet egyszerűen kivédeni. A csöpögő bojler nem csak a pénztárcánk számára jelent problémát, hiszen a villanyárammal működő készülékek esetén akár az elektromosságot kezelő alkatrészek is veszélybe kerülhetnek.

Szeretné megelőzni a gondokat és nyugodtan hajtani álomra a fejét, azzal a biztos tudattal, hogy a bojlerrel minden rendben lesz? Akkor kizárólag minőségi bojler tömítéseket vásároljon! Keressen minket bizalommal és segítségére leszünk, ha bojler tömítésre van szüksége!

Miért fontos a hűtő tömítés állapota?

Hűtő tömítésA hűtők optimális működéséhez elengedhetetlen, hogy megfelelő hőmérsékletet tartsanak. Ezt nem csak a szigetelés minősége határozza meg, hanem a hűtő tömítés állapota is. A hűtőszekrények esetében az ajtókon belülről körbefutó tömítő csík nem csak azt biztosítja, hogy a készülék és az ajtó ne ütközzön keményen egymásnak, hanem az is, hogy a hideg levegő ne tudjon kiszökni a háztartási gépből csukott állapotban.

Vannak azonban esetek, amikor a hűtő tömítés is tönkremegy. Akár arról van szó, hogy idővel elöregedetett az anyaga, akár valamilyen mechanikai sérülés érte, ha már nem tudja megfelelően betölteni a szerepét, akkor érdemes elgondolkodni a cserén, hiszen ezzel rengeteg pénzt takaríthat meg. Hogy miért? Ha a távozó hideg levegő miatt a gépnek folyamatosan hűteni kell, akkor több áramot fogyaszt, gyakrabban kapcsol, de a jó tömítés ezt megelőzi.

Kérdése van a témával kapcsolatban? Esetleg Önnek is hűtő tömítésre lenne szüksége? Akkor keressen minket bizalommal, kollegáink várják jelentkezését!

Hengerfej tömítés szakszerűen

HengerfejtömítésÖnnek ritka, vagy régebbi típusú gépjárműve van? Szeretné hengerfej, motor és egyéb tömítéseit rendben tudni, de a gyártó már nem forgalmaz ehhez megfelelő készletet? Mi megoldást nyújtunk problémáira! A megadott paraméterek alapján bármilyen jellegű tömítést el tudunk készíteni gépjárművéhez, legyen az bármilyen típusú!

A hengerfej tömítések szerepe nagyon fontos az autó működését illetően. Amennyiben nem megfelelő tömítettséggel vannak ellátva a gépjármű hengerfejei, a motor által leadott energia változó tendenciát fog mutatni – ez a gyakorlatban kellemetlen meglepetéseket okozhat, arról már nem is beszélve, hogy így az elégetett benzin egy része is kárba vész, a felszabaduló gázokról a motortérben már nem is beszélve.

Autója tömítéseit érdemes adott időközönként leellenőrizni, hogy a nem megfelelő tömítések miatt kialakult problémákat még idejében meg tudja előzni.

Legyártott termékeinket mind anyagfelhasználásban, mind méretben is teljesen az Ön igényeihez szabjuk! Legyen szó bármilyen jellegű tömítésről, ránk számíthat!

Az adagoló tömítések fontosságáról

Adagoló tömítésMint mindenhol, úgy az autókban is alkalmaznak különböző tömítéseket a gyártók. Akármennyire is elhanyagolható apróságnak tűnnek ezek az elemek, kulcsfontosságú szerepet játszanak a gépjárművek megfelelő működésében, és ezek nélkül gyakorlatilag nem létezhetne az, amit a mai értelmében vett személyautónak nevezünk.

Ezek közül is az egyik legfontosabb szerep az adagoló tömítéseknek jut. Ezek az elemek szabályozzák az égéstérbe jutó üzemanyag és oxigén keverékét, tehát a megfelelő működésük és hosszú távú megbízhatóságuk kulcsfontosságú az autó zökkenőmentes működésének szempontjából. Állandó jellegű extrém körülményeknek vannak kitéve, mint a magas hőmérséklet és a nagyon nagy nyomás, ami ebben a közegben uralkodik. A meghibásodás lehetősége tehát többszörösen is adott, de egy minőségi darab esetében ilyentől nem kell tartani.

Egyedi adagoló tömítésre van szüksége, és azt szeretné, hogy ezt a lehető legkiválóbb minőségben szerezhesse be? Bízzon meg minket a tömítésgyártással, és biztosíthatjuk a felől, hogy az elkészült tömítésekkel tökéletesen meg lesz elégedve!

A hosszú üzemidő titka: A minőségi tömítés

Minőségi tömítésHabár a tömítések esetében viszonylag apró alkatrészekről van szó, mégis rendkívül fontos szerepük van, legyen szó akár vízvezeték rendszerről vagy egy ipari hengerfejről.

A minőségi tömítés függvénye, hogy mennyire optimális a működés, illetve a teljesítményre gyakorolt hatás. Ahhoz, hogy egy adott rendszer a kívánt eredményt hozza, kellő figyelmet kell szentelni a tömítés kiválasztásának, mivel a termék megbízhatósága befolyásolja a működési folyamatot. Például egy mosógép esetében a rossz minőségű tömítés rendkívül nagy kellemetlenséget tud okozni, mert ha nem, kiszivárogtatja vizet. Ennek következményeképpen kár keletkezhet a mosógépben, illetve balesetveszélyes helyzet is keletkezhet. Nem beszélve arról, hogy külön költséget jelent a szerelő kihívása is. Ebből kifolyólag mindig a megbízható és strapabíró tömítések vásárlására érdemes törekedni.

Nálunk garantáltan megtalálja az igényeinek megfelelő gyártmányt! Szakmai tanácsért vagy bővebb információért bátran lépjen velünk kapcsolatba a honlapunkon feltüntetett elérhetőségeinken!

A fésűs tömítésekről bővebben

Fésűs tömítésA tömítések speciálisabb csoportjába tartoznak az úgynevezett fésűs tömítések, melyeket reaktorokban, hőcserélőkben és karimakötéseknél alkalmaznak. Ezekben a szerkezetekben korábban köpenyes tömítések kaptak helyet, de napjainkra ezek már sok helyen elavultak.

Mik azok a körülmények, melyekre a fésűs tömítések a legalkalmasabbak, és miért? Először is a fésűs tömítések leginkább olyan közegben használatosak, ahol a hőingadozás és a nyomásingadozás egyaránt magas. Mivel ezekre a területekre sokáig nem létezett megfelelő, tartós megoldás, a fésűs tömítések igazi innovációnak számítanak. Egy szilárd fém és egy lágyabb tömítő rétegből állnak, mindez azt eredményezi, hogy esetenként az 1000°C-nak is képesek ellenállni, továbbá akár 400 bar nyomást is elviselnek.

Ha minőségi fésűs tömítésekre van szüksége, akkor válasszon minket! Fésűs tömítéseink különösebb átalakítások nélkül alkalmazhatóak már meglévő szerkezetekben is, így Ön még egyszerűbben alkalmazhatja ezeket! Ha a mi termékeinket választja, garantáltan nem fog csalódni!

A hengerfejtömítés fontosságáról

HengerfejtömítésA legtöbb gépjármű-tulajdonos biztosan találkozott már a hengerfej fogalmával, azonban sokak számára inkább negatív tartalommal bírhat a kifejezés, hiszen a hengerfej meghibásodás komoly probléma, ami akár végzetes is lehet a motor számára. A problémákat legtöbbször az alkatrész tömítése okozza.

A hengerfejtömítés arról gondoskodik, hogy jól záródjon az égéstér és a különböző folyadékok csatornái közti felület. Ilyenkor a hengerfejtömítés legfontosabb feladata, hogy a hengerben keletkezett energia ne szökhessen meg és kizárólag a dugattyú mozgatására legyen felhasználva, vagyis ebből következik, hogy a motor csak akkor működhet megfelelően, ha a hengerfejtömítés tökéletes állapotban van. Ha ez mégsem adott, tökéletlen égés történik, ami a motor hatékonyságát rontja, emiatt pedig megnő az üzemanyag fogyasztás, és előbb vagy utóbb a motor is teljesen tönkremehet.

Ha Ön is tisztában van a hengerfejtömítés fontosságával, és minőségi terméket keres, forduljon hozzánk bizalommal, ehhez pedig vegye fel velünk a kapcsolatot!

Veterán motorja van, és újra használatba venné? Forduljon hozzánk bizalommal!

Veterán motorVannak olyan szerencsések, akik igazi kincseket, például egy veterán motort tudhatnak magukénak. Az ilyen járművek már látványukban különlegesek, ezért vétek lenne otthon, a garázsban tárolni, tehát érdemes újra használatba venni őket, ezáltal lenyűgözve mindenkit, hiszen nincs olyan ember, aki szó nélkül el tud menni egy régi motor mellett. Ahhoz, hogy járművét újra biztonságosan tudja használni, mindenképp szüksége lesz többek között veteránmotor-tömítésre.

Veteránmotor-tömítéseink egytől egyig minőséget és megbízhatóságot képviselnek, így, ha termékeink mellett dönt, különleges motoros élményben lehet része. A tömítéseket a legkorszerűbb technika és alapanyagok alkalmazásával készítjük el annak érdekében, hogy vásárlóink elégedettek legyenek velük, és persze a szolgáltatásainkkal mi is szeretnénk hozzájárulni a páratlan élményhez. A veteránmotorok tömítéseinek színvonalát nem csak a kivitelezés határozza meg, hanem a szakemberek tapasztalata is, akik folyamatosan azon vannak, hogy minél hatékonyabb tömítéseket biztosíthassanak a vásárlóknak.

Ha szeretne veteránmotor-tömítéseket vásárolni, vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeinken!

Mikor válik elkerülhetetlenné a hengerfejtömítés cseréje?

Hengerfejtömítés csereA hengerfejek rendkívül fontos szerepet töltenek be a motorok működésének szempontjából, azonban ahhoz, hogy képesek legyenek betölteni rendeltetésszerű szerepüket, fontos, hogy a hengerfej tömítése megfelelő állapotban legyen. Sajnos az idő múlása mindenen meglátszik, ez alól pedig nem lehet kivétel a hengerfej tömítése sem, viszont vannak olyan esetek ilyenkor, amikor egy percig sem várathat magára a tömítéscsere, ugyanis végzetes problémát okozhat az elöregedett alkatrész.

A hengerfejtömítés cseréje akkor válik végérvényesen elkerülhetetlenné, ha azt észleli, hogy víz van a motorolajban, vagy olaj a hűtővízben, ezen kívül pedig nincs megfelelő erő a motorban, és visszapufogó hangot vesz észre a kipufogóban. A hengerfej tömítésének jellemző hibája az is, ha azt tapasztalja, hogy egy, vagy több hengerben nincs kompresszió, ezért egyenetlenül működik a motor.

Ha nem cselekszik időben, és rendszeresen halasztja a hengerfej tömítésének cseréjét, annak előbb, vagy utóbb a motor látja kárát, és például vezetés közben nem érezheti magát biztonságban, ugyanis bármikor, bárhol lerobbanhat, vagy akár közúti balesetet is okozhat. Nem érdemes kockáztatnia, hanem azonnal cselekedjen, és mihamarabb szerezze be a cseretömítést!

Manapság már olyan korszerű és strapabíró hengerfejtömítések kaphatók, amelyekkel hosszú éveken át óvhatja a motort, így nem kerülhet a motorolajba víz, és nem veszélyeztetheti a szerkezet épségét, így pedig még egy jelentősebb összeget is megspórolhat, hiszen egy tömítés még mindig kedvezőbb áron beszerezhető, mint egy komplett motor. Ebben a formában akár több hengerfejtömítést is vásárolhat, hogy mindig legyen lehetősége az azonnali cserére, ha éppen problémát észlelne ezzel kapcsolatban.

Ha Ön is szeretne hengerfejtömítést vásárolni a cseréhez, döntsön kínálatunk mellett! Nálunk megbízható, időtálló tömítéseket találhat. A vásárláshoz vegye fel velünk a kapcsolatot megadott elérhetőségeinken!

Share Button

Facebook

Twitter

YouTube

Google Plus

Follow Me on Pinterest
 • Pinned: 26 Jul 2018
 • Pinned: 9 Jul 2018
 • Pinned: 20 Jun 2018
 • Pinned: 5 Jun 2018
 • Pinned: 31 May 2018
 • Pinned: 22 May 2018
 • Pinned: 13 May 2018
 • Pinned: 7 May 2018
 • Pinned: 25 Apr 2018
 • Pinned: 23 Apr 2018