Kezdjük az alapokkal! Mi is az a tömítés?

24 november 2020
 november 24, 2020
Mi is az a tömítés?

Category: Blog

tömítések tulajdonképpen szerkezeti kapcsolatok. Az a feladatuk, hogy kettő egymáshoz kapcsolódó tér között mérsékeljék, vagy megakadályozzák az anyagáramlást.

Három fajta tömítést különböztethetünk meg, ha a feladatukat vizsgáljuk: biztonsági, védő, és funkcionális. A biztonsági tömítések jelentősek vagyonbiztonsági, vagy élet és balesetbiztonsági szempontból, hiszen ha ez meghibásodik, az minden esetben nagy veszélyt okozhat, például ha egy gépjármű fékberendezésének hibásodik meg a tömítése.

Ha más szempontból szeretnénk csoportosítani a tömítéseket, azt megtehetjük az alapján, hogy megvizsgáljuk, hogyan viszonyulnak egymáshoz a csatlakozó felületek. Ez alapján lehetnek álló, vagy mozgó szerkezeti elemek, alakos vagy sík felületek. Azok az elemek, melyek mozognak, egymáshoz képest forogva haladó, haladó, vagy forgó mozgást végezhetnek.

A közeg, aminek meg kell akadályozni a kiáramlását, lehet folyadék, gáz, vagy olyan szilárd részek, melyek ezekben lebegnek, pl. por.

Ha többet szeretne megtudni a tömítésekről, vagy szeretne beszerezni igazán jó minőségű tömítéseket, nézzen körül weboldalunkon!

A tömítő hatás elérésének több módja van. Lássuk, melyek ezek!

Az egyik, amikor a tömítés, melyet meghatározott alakra készítünk, olyan alakváltozást szenved, mely rugalmas, és önműködő lesz a tömítés. Amikor hengeres felületeket szeretnénk tömíteni, felhasított és rugalmas műanyag- vagy fémgyűrűt kell használnunk. Van olyan is, mikor mechanikusan összenyomjuk az anyagokat, annak céljából, hogy tömör zárás jöjjön létre. Amilyen mértékű az összeszorítás, olyan a tömítettség.

Van olyan eset, amikor tömítőélt szorítunk egy hengeres felületre, egy rugóval. Erre a legjobb példa a szimmering-gyűrű. A csúszógyűrűs tömítések esetében két gyűrű csúszik el egymáson egy homlokfelületen, a tengelyek pedig forgók, ehhez rugó segítsége szükséges. A legutolsó két hatás az adszorpciós és a kapilláris.

Az adszorpciós hatás akkor történik, mikor egy molekularéteg abszorbeál a tömítőanyagba, és ez a közeggel szemben eltömítheti az anyag pórusait, és emiatt lehet gázra, valamint folyadékra kifogástalan tömítést elérni, még olyan tömítőanyagok esetén is, melyek többszörösen meghaladják a tömítendő anyag molekuláinak méretét. A kapilláris hatás röviden annyit jelent, hogy egyensúlyt tartanak a nyomóerővel a felületi feszültség kapilláris irányú összetevői, és emiatt még vékony abszorbeált réteg esetében sem áramlik át a folyadék.

Ha szeretne többet megtudni a tömítésekről, vagy szeretne kiváló minőségű tömítést beszerezni, keressen minket bizalommal!

Comments are closed.