Tudnivalók a kemény tömítésekről

21 szeptember 2020
 szeptember 21, 2020
Category: Blog

Kemény tömítésekA tömítéseket többféleképpen csoportosíthatjuk, az egyik mód ezek közül a tömítések elasztomerekre és plasztomerekre történő felosztása. Az elasztomereket más néven lágy tömítéseknek, a plasztomereket pedig kemény tömítéseknek hívjuk.

A kemény tömítések közé a különböző fémek, közöttük is a következő anyagok tartoznak: ólom, alumínium, réz, acél és öntöttvas, illetve ezüst és platina.

  • Az ólom vegyszerállósága kielégítő, így elsősorban tokos, lapos és kompressziós tömítésként alkalmazzák.
  • Az alumínium olyan környezetben képes jól funkcionálni, ahol nem szükséges a nagy szorítóerő és nem kell magas vegyszerállóságot tanúsítania.
  • A réz kompressziós tömítésekhez alkalmas kemény tömítés, de nem mindegy mivel párosítják, hiszen a vassal együtt alkalmazva könnyen elektrolízis következhet be.
  • Az acél több területen is kedvelt tömítőanyag, mert jó a szilárdsága és ellenáll a magas hőmérsékletnek, valamint a nagy nyomásnak is. Az öntöttvas is sokoldalú tömítőanyag, mivel önkenő tulajdonsága csökkenti a kopás mértékét.
  • Végül az ezüstöt a vegyszerállóság, a platinát pedig korrózióval szembeni ellenálló képessége emeli ki a többi tömítőanyag közül.

Tájékozódjon weboldalunkon, és vegye igénybe professzionális szolgáltatásainkat! A részletekért keressen minket elérhetőségeinken!

Comments are closed.