Tudnivalók a lágy tömítésekről

21 szeptember 2020
 szeptember 21, 2020
Category: Blog

Lágy tömítésekA tömítések egyik csoportja a lágy tömítések, ide tartozik az azbeszt, a textil, rost és filc, a papír és a parafa, valamint a bőr és a lágy grafit.

  • Az azbeszt a szövetekhez hasonlóan rendelkezik bizonyos mértékű szilárdsággal és hajlíthatósággal, kiváló a vegyszer- és hőállósága, ám tömítésre csak más anyagokkal kiegészítve alkalmas. Azonban az azbesztet ma már csak kevés helyen alkalmazzák, hiszen az emberi egészségre káros anyagokat tartalmaz.
  • A textileket kenőanyagokkal átitatva sikeresen lehet súrlódás kiküszöbölésére, tömítésekhez használni, ám természetes anyagok lévén, hőállóságuk és kémiai ellenállásuk igencsak véges.
  • A papír impregnáltan válik alkalmassá tömítőanyagként történő használatra, máskülönben nem véd eléggé a szivárgás ellen, például gázok esetében.
  • A parafát természetes tulajdonságai is segítik abban, hogy jó tömítőanyag váljon belőle, míg a bőr szilárdsága és kopásállósága impregnálással fokozható.
  • Végül a lágygrafit sokoldalúsága lehetővé teszi, hogy kenőanyag nélkül, magas vagy nagyon alacsony hőmérsékleten is használható legyen a tömítés gyártás számára.

Tömítéseket érintő szakmai kérdésekben bátran keresse fel munkatársainkat!

Comments are closed.