Gumi tömítések előnyei

A tömítés célja, hogy két felület anyagáramlását megakadályozza, két felület közé kerülve, hogy azok ne tudjanak közvetlenül érintkezni egymással. A gumi tömítések számos fajtáját különböztethetjük meg, legyen szó általánosról, hőállóról, vegyszerállóról, vagy olajállóról, a különböző felhasználási területek döntik el, milyen típusú gumi tömítést alkalmazzunk a gyakorlatban.

A gumi valójában egy barna anyag, amelyet költséghatékonyan szén hozzáadásával tehetünk tartósabbá, ezért ismerjük fekete színűnek. Ám ha rugalmasabb anyagot szeretnénk kapni, akkor a természetes gumival jobban járunk, mint a szénnel kevert változattal. A gumi rendkívül jól megmunkálható, alakítható anyag, így kedvelt terméke a tömítések gyártásának. A gumi tömítés rendkívül jól zár, rugalmas, és bírja a terhelést.

Fajtái:

 • SBR gumilemez.
  Általános felhasználású gumilemez, SBR alapanyagból. Alkalmazható -25°C és +60°C között; felhasználható rezgéscsillapításra, tömítések, járófelületek készítésére.
 • NBR gumilemez.
  Olajálló (30%-os aromatartalomig), betét nélküli kivitelű gumilemez, NBR alapanyagból. Alkalmazható -25°C és +60°C között; felhasználható tömítések készítésére.
 • EPDM gumilemez.
  Sav- és lúgálló, kiválóan ellenáll a környezeti igénybevételeknek, +120°C-ig hőálló tulajdonsággal rendelkező gumilemez.
 • CR gumilemez.
  Mérsékelten olaj- és időjárásálló, ellenáll továbbá max.+60°C hőmérsékletű víznek, valamint max. pH 10 alkáli oldatoknak.
 • Élelmiszeripari gumilemez.
  Élelmiszer minőségű (FDA minősítésű) gumilemez, EPDM vagy NBR alapanyagból, fehér színben, 1-5mm vastagságig, elsősorban élelmiszerekkel felületileg érintkező helyen, gumilemezként és tömítésként alkalmazható. Hőmérséklet tartomány:-25°C / +100°C
 • Szilikon gumilemez. A natúr szilikonlemez alkalmazása olyan helyeken szükséges, ahol a nagy tisztaság, élelmiszer- és gyógyszeripari minőség, vagy a magas hőállóság egyaránt követelmény. Alkalmazható -70°C és +200°C között.
 • VITON gumilemez.
  Kiválóan ellenáll vegyi anyagoknak, magas hőmérsékletnek, olajnak és olajszármazékoknak. Alkalmazható olajiparban, vegyiparban és gyógyszeriparban egyaránt. Üzemi hőmérséklet tartománya: -60°C – +250°C.